Shopping Cart
intrebari prezervativ

Intrebari frecvente si raspunsuri despre prezervativele pentru barbati

 1. Sunt aceste prezervative eficiente in prevenirea sarcinii?

Da, prezervativele pentru barbati sunt eficiente, dar numai daca sunt utilizate corect la fiecare act sexual. Atunci cand sunt utilizate in mod consecvent si corect, numai 2 din 100 de femei ale caror parteneri folosesc prezervative raman insarcinate in primul an de utilizare. Totusi, multi oameni nu folosesc prezervative de fiecare data cand fac sex sau nu le folosesc corect. Aceasta reduce protectia impotriva sarcinii nedorite.

intrebari prezervativ

 1. Cat de bine protejeaza prezervativele impotriva infectiei cu HIV?

In medie, prezervativele sunt eficiente in proportie de 80% pana la 95% in protejarea persoanelor impotriva infectiei cu HIV, atunci cand sunt utilizate corect pentru fiecare act sexual. Aceasta inseamna ca utilizarea prezervativelor previne de la 80% pana la 95% din transmisiile cu HIV care ar putea aparea in cazul nefolosirii acestora. (Nu inseamna ca 5% pana la 20% dintre utilizatorii de prezervative vor fi infectati cu HIV). De exemplu:

 • Daca toti cei 10.000 de pacienti nu au utilizat prezervative, aproximativ 10 dintre acestia s-ar fi infectat probabil cu HIV.
 • Daca toti cei 10.000 de pacienti le utilizeaza corect, 1 sau 2 persoane ar fi probabil infectate cu HIV.

Sansele ca o persoana expusa la HIV sa se infecteze poate varia foarte mult. Aceste sanse depind, printre alti factori, de stadiul de infectare cu HIV al partenerului (etapele timpurii si ulterioare sunt mai vulnerabile la infectii), daca persoana expusa are alte BTS (sensibilitate crescuta), statutul de circumcizie masculina si sarcina (femeile care sunt insarcinate pot prezenta un risc mai mare de infectie). In medie, femeile se confrunta cu dublul riscului de infectie, daca sunt expuse.

 1. Folosirea ocazionala a unor prezervative ofera protectie impotriva BTS, inclusiv HIV?

Pentru cea mai buna protectie, un prezervativ trebuie folosit la fiecare act sexual. In unele cazuri, totusi, utilizarea ocazionala poate fi de protectie. De exemplu, daca o persoana are un partener regulat, dar are un act sexual in afara relatiei, folosirea unui  prezervativ pentru aceasta din urma are efect protector sigur. Pentru persoanele care sunt expuse la BTS, inclusiv HIV frecvent, cu toate acestea, utilizarea ocazionala a unui prezervativ va oferi o protectie limitata.

 1. Folosirea prezervativelor va reduce riscul transmiterii BTS in timpul sexului anal?

Da. BTS pot fi transmise de la o persoana la alta in timpul oricarui act sexual, indiferent daca sexul este anal sau vaginal. Unele acte sexuale sunt mai riscante decat altele. De exemplu, riscul de a fi infectat cu HIV este de 5 ori mai mare cu sexul anal receptiv neprotejat decat cu sexul vaginal receptiv neprotejat. Atunci cand utilizati un prezervativ din latex pentru sexul anal, un lubrifiant pe baza de apa sau silicon este esential pentru a ajuta la mentinerea prezervativului.

 1. Sunt prezervativele din plastic (sintetice) eficiente pentru prevenirea BTS, inclusiv HIV?

Da. Se presupune ca prezervativele din plastic vor oferi aceeasi protectie ca prezervativele din latex, dar nu a fost facut un studiu amanuntit. Administratia americana pentru alimente si medicamente recomanda ca prezervativele din plastic sa fie folosite pentru protectia impotriva BTS, inclusiv HIV, numai daca o persoana nu poate folosi prezervative latex. Prezervativele din piele animala, cum ar fi pielea de miel (numite si prezervative naturale ale pielii), nu sunt eficiente pentru prevenirea BTS, inclusiv HIV.

 1. Se rup adesea prezervativele sau ies in timpul sexului?

In medie, aproximativ 2% din prezervative se sparg sau aluneca complet in timpul sexului, in primul rand pentru ca sunt folosite incorect. Folosite corect, prezervativele se pot rupe rareori. Cateva studii sugereaza ca, in timp ce majoritatea oamenilor folosesc prezervative in mod corect, exista cativa dintre ei care folosesc in mod gresit prezervativele, ceea ce duce la ruperea sau alunecarea acestora. Astfel, este important sa invatati pe oameni modalitatea corecta de a-l scoate din ambalaj, de a-l pune si de a-l scoate dupa folosire (vezi Utilizarea corecta a unui prezervativ masculin) si, de asemenea, pentru a evita practicile care cresc riscul ruperii (a se vedea ce nu trebuie sa faca utilizatorii de prezervative).

 1. Ce pot face barbatii si femeile pentru a reduce riscul de sarcina si BTS in cazul in care un prezervativ aluneca sau se rupe in timpul sexului?

Daca un prezervativ aluneca sau se rupe, administrarea contraceptivelor de urgenta poate reduce riscul ca femeia sa ramana gravida (consultati sectiunea pastile contraceptive de urgenta). Daca expunerea la HIV este probabila, tratamentul cu medicamente antiretrovirale (profilaxia post-expunere), daca este disponibil, poate contribui la reducerea transmiterii HIV. Daca este posibila expunerea la alte BTS, un medic poate trata prezumtiv acele BTS-adica tratarea clientului ca si cum ar fi fost infectat.

 1. Poate un om sa puna 2 sau 3 prezervative simultan pentru mai multa protectie?

Exista putine dovezi pentru beneficiile utilizarii a 2 sau mai multe prezervative. In general, nu este recomandat deoarece acest lucru ar putea spori sansele de rupere.

 1. Folosirea unui prezervativ pot face un om incapabil sa aiba o erectie (impotenta)?

Nu, nu pentru majoritatea barbatilor. Impotenta are multe cauze. Unele cauze sunt fizice, unele sunt emotionale. Prezervativele nu provoaca impotenta. Unii barbati ar putea avea probleme cu mentinerea unei erectii atunci cand folosesc prezervative. Alti barbati – in special barbatii mai in varsta – pot avea dificultati in mentinerea erectiei, deoarece prezervativele pot bloca senzatia de a face sex. Folosirea mai multor lubrifianti poate ajuta la cresterea senzatiei pentru barbatii care folosesc prezervative.

 1. Nu sunt prezervativele utilizate in principal in relatii casuale sau de oameni care fac sex pentru bani?

Nu. In timp ce multi parteneri casuali se bazeaza pe prezervative pentru protectia BTS, cuplurile casatorite din intreaga lume folosesc prezervative pentru barbati pentru protectia pentru sarcina. In Japonia, de exemplu, aproximativ 40% dintre cuplurile casatorite folosesc prezervative – mai mult decat orice alta metoda de planificare familiala.

 1. Este alergia la latex comuna?

Nu. Alergia la latex este mai putin frecventa in populatia generala, iar rapoartele privind reactiile alergice usoare la prezervative sunt foarte rare. Reactiile alergice severe la prezervative sunt extrem de rare.

Persoanele care au o reactie alergica la manusi sau baloane de cauciuc pot avea o reactie similara cu prezervativele din latex. O reactie usoara implica inrosirea, mancarimea, eruptia cutanata sau umflarea pielii care vine in contact cu cauciucul din latex. O reactie severa implica urticarie sau eruptie cutanata asupra multor parti ale corpului, ameteli, dificultati de respiratie sau pierderea constientei dupa ce au intrat in contact cu latex. Atat barbatii, cat si femeile pot fi alergici la prezervativele din latex.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare Gratuit─â

La comenzi peste 300 lei

Returnare produse

poti returna produsele în 14 zile

Consultan╚Ťa profesional─â

Specialiștii nostri sunt disponibili

Ambalare 100% Discret─â

Cutii opace. Neinscrip╚Ťionate